Waarom het goed is om kinderen van jongs af aan bij het koken te betrekken

Waarom het goed is om kinderen van jongs af aan bij het koken te betrekken

Steeds vaker zie je dat (web)kookwinkels een speciaal assortiment voor kinderen aan het ontwikkelen zijn. Koken en bakken wordt steeds populairder, mede door programma’s als Heel Holland Bakt, CupCakeCup, Smaakpupillen en Junior Masterchef. Zeker onder kinderen en jongeren wint bezig zijn in de keuken terrein als hobby of activiteit op kinderfeestjes. Omdat het zo actueel is, hebben we de voordelen van het betrekken van je kids in de keuken even op een rij gezet. Je zult verbaasd zijn over de gigantische hoeveelheid pro’s en je kinderen zullen je dankbaar zijn! 

 

Voordelen van het samen koken met je kids

Door kinderen bij het koken te betrekken worden ze bekend met de routine van het dagelijkse leven. Avondeten klaarmaken en samen opeten is naast het ‘gezonde’ aspect, ook een sociale aangelegenheid waarvan het belang niet onderschat mag worden! Ze aanleren dat het normaal is om de dag met het gezin door te nemen, is heel belangrijk.

Daarnaast is het natuurlijk gunstig dat kinderen leren wat er met het eten gebeurt vóórdat het op tafel komt te staan. Hoe wordt het klaargemaakt? Hoe ziet eten eruit voordat het gekookt of gebakken wordt? Ze leren hierdoor dus het verschil tussen rauw en gekookt voedsel en daarmee ook welk voedsel je prima rauw kunt eten en welk voedsel niet.

 

Kinderen in de keuken

 

Potentieel gevaar leren herkennen

Als je je kind laat helpen in de keuken, zal ‘ie ook leren inzien welke ‘gevaren’ er op de loer liggen. Denk aan een pan op het vuur, heet water, de warmte van een oven en natuurlijk het keukengerei. Daarbij moeten we overigens meteen vermelden dat een onscherp mes veel gevaarlijker is dan een scherp mes! Bij het gebruik van een scherp mes merk je meteen dat je weinig kracht hoeft te zetten om voedsel te snijden, waardoor je meteen door hebt hoe scherp het mes is. Bij een bot mes daarentegen moet je veel kracht zetten waardoor je makkelijker kunt uitschieten en mocht het mes richting je vinger gaan, zit er dus veel kracht achter en is de kans groter dat je jezelf akelig verwondt. Dit is natuurlijk niet alleen voor kinderen zo, maar ook goed om te weten voor volwassenen! Bovendien kan niet alleen keukengerei of apparatuur gevaarlijk zijn, ook voedsel zelf kan ellende veroorzaken. Zo is het goed om kinderen bijvoorbeeld aan te leren dat rauw vlees bacteriën bevat en ook het eten van rauw ei risico’s met zich meebrengt.

Kinderen leven op en krijgen verantwoordelijkheidsgevoel in de keuken

Los van deze praktische zaken, is het voor kinderen natuurlijk heerlijk om alles te kunnen proeven en nieuwe smaken en termen te leren kennen. Hoe heet alles wat men in de keuken tegenkomt? Hoe gebruik je verschillend keukengerei? Ook is het natuurlijk hartstikke gezellig om samen te koken. De maxicosi kan wat dit punt betreft al op het aanrecht gezet worden. Door het samen doen en het krijgen van verantwoordelijkheden, leren ze samen te werken en krijgen ze gevoel voor planning en timing. Wanneer begin ik met het koken van de pasta terwijl ik de saus aan het maken ben? Is het handig om alle groenten van tevoren te snijden of kan ik dit ook tijdens het koken doen? En ga zo maar door..

Bovendien leren ze door mee te helpen met koken, wat gezond en ongezond is en waar dat aan ligt. Dit is een goede basis voor later, wanneer ze op zichzelf wonen en hopelijk hun eigen voedsel gaan klaarmaken. Daarbij is het leren gebruiken van specifiek keukengerei zoals een blikopener, een garde, een appelboor of schilmes goed voor de motoriek en voor het zelfvertrouwen. Als kinderen iets klaarmaken willen ze het opeten, ook al is het ‘mislukt’. Als iets echt lekker smaakt, zullen ze verdiend trots op zichzelf zijn.

 

Jong beginnen met koken

 

Slechte eters..?

Tot slot het allergrootste voordeel: kinderen die in eerste instantie ‘slechte eters’ zijn, gaan door mee te helpen in de keuken vaak beter eten! Door zelf te koken weten ze tenslotte precies wat er in de maaltijd gaat en ontdekken ze bijvoorbeeld dat voedsel wat ze in eerste instantie niet lusten, hartstikke lekker kan zijn door het op een andere manier klaar te maken. Kinderen zijn vaak verder dan we denken en kunnen je dus nog aangenaam verrassen!

Aan de kook!

Kortom: koken met je kids is hartstikke leuk en leerzaam voor beide partijen. Niet alleen leren kinderen er veel van en krijgen ze verantwoordelijkheidsgevoel, ook is het hartstikke gezellig en kan het ervoor zorgen dat kinderen beter gaan eten en enthousiaster worden over voedsel.

Omdat er tegenwoordig veel aanbod is op het gebied van kinderkookspullen, wordt het betrekken van je kind in de keuken vele malen makkelijker en veiliger. In ons assortiment hebben we bijvoorbeeld het pas gelanceerde Kindersetje van Homey’s. Dit setje bevat een snijplankje van bamboe, een echt koksmes met afgeronde punt (veiliger!) én een handschoentje wat de kleine kinderhand extra beschermt (nóg veiliger!). Dit setje is leuk om voor je eigen kinderen aan te schaffen, maar misschien nog wel leuker om cadeau te geven! Ook vinden kinderen het leuk als ze het gevoel hebben dat iets ‘speciaal voor kinderen’ is ontwikkeld. Als ze zien dat er dan een écht koksmes bij zit, voelen zich ook nog eens serieus genomen. Hiermee vergroot je weer het zelfvertrouwen en stimuleer je kids in ieder geval nóg meer om de keuken in te gaan. Voor je het weet hoef je zelf niet meer te koken!

 

Kinderkeukenset Homey's

Deskundig advies nodig?

Laat onze expert u helpen bij het maken van uw keuze!