Waarom februari 'Limited Maand' is op Sharp

Waarom februari 'Limited Maand' is op Sharp

Hallo!

Mijn naam is Rosalie, ik ben nieuw aan boord van de Sharp-boot en ik grijp het schrijven van deze blog direct even aan om mezelf te introduceren. Mijn spitse gevoel voor humor, scherpe tong en vlugge vingers hebben ervoor gezorgd dat ik sinds een paar maanden verantwoordelijk ben voor de productteksten op Sharp as a Knife. Naast mijn gevoel voor taal heb ik een enorme passie voor muziek en besteed ik elk vrij uurtje het liefst in de krochten van YouTube of in een DJ booth. Bovendien ben ik jarig op 10 februari, wat heeft geleid tot het schrijven van deze blog. Lees hieronder verder over de Limited Maand op Sharp!

 

Februari is ‘Limited Maand’ op Sharp

Op 10 februari 1997, carnavalsmaandag, zag ik persoonlijk het levenslicht in het TweeSteden Ziekenhuis te Tilburg, op dat moment Kruikenstad geheten. De belangstellenden kwamen me in grote getalen en volledig uitgedost in carnavalstenue bewonderen. Een nieuwe Kruikenzeiker was geboren! Drie maal hoera.

De maand februari, waarin mijn verjaardag plaatsvindt en waaraan ik mijn sterrenbeeld Waterman ontleen, heeft dus ondanks zijn nat- en guurheid een streepje bij me voor. Ik ben nog jong dus vind ik mijn verjaardag nog steeds een leuke aangelegenheid; ik kijk er altijd wel een beetje naar uit en het helpt me om niet richting een zwart gat te slabakken tijdens de geesteloze maand januari. Vanwege dit alles besloot ik tóút te willen weten over de maand februari. Waarom ‘ie eigenlijk zo raar en kort is, bijvoorbeeld.

 

Waarom is februari zo kort?

Om deze levensvraag te kunnen beantwoorden, stuitte ik op een informatief filmpje van onze bloedeigen Nederlandse Omroep Stichting waarin wordt uitgelegd waarom februari de kortste maand is en eens in de vier jaar een extra dag krijgt. Het is eigenlijk een best complex, historisch relaas wat ik daarom voor eens en voor altijd duidelijk wil maken. Het zit namelijk zo: de eerste kalender van de Romeinen telde maar tien maanden met maart als eerste en december als laatste maand. De rest van het jaar was een soort ondergeschoven kind wat geen aandacht kreeg omdat die periode – de winter – voor de Romeinen onbelangrijk was vanwege hun focus op de landbouw. Deze constructie bleek bij nader inzien een vrij ongunstige en hierop besloten een paar wijsneuzen twee extra maanden toe te voegen: januari en februari. Zo werd februari de nieuwe laatste maand van het jaar. Met de komst van de twee nieuwe maanden telde het Romeinse kalenderjaar nu 355 dagen: dat waren er nog steeds tien te weinig waardoor de kalender niet gelijk bleef lopen met de wisseling van de seizoenen (hoogzomer in september was een heel normaal verschijnsel in die tijd). Toen Julius Caesar aan de macht kwam, besloot hij een kalender in te voeren die was gebaseerd op de stand van de zon en hierdoor wél gelijk liep met de seizoenen. Deze kalender telde namelijk de gewenste 365 dagen die de aarde nodig heeft om zijn baan rond de zon te voltooien.

Bovendien vond Julius Caesar het nodig om één maand naar zichzelf te vernoemen – juli dus – en wilde hij per se dat deze maand 31 dagen had (even getallen brachten ongeluk in het Romeinse rijk, natuurlijk). Zijn opvolger Augustus kon niet achterblijven, vernoemde ook een maand naar zichzelf – je verwacht het niet maar, inderdaad, de maand augustus – en die moest natuurlijk óók 31 dagen hebben. Zo moesten er ergens anders een paar dagen worden afgesnoept. Men koos voor februari omdat deze werd gezien als een soort ‘losermaand’. Februari is namelijk vernoemd naar de Romeinse god Februus, de god van de purificatie en de onderwereld. Zo was februari voor de oude Romeinen een maand van boetedoening en reiniging en dus kon deze walgelijke periode best wat dagen korter. Dit verklaart dus het korte karakter van februari.

 

De schrikkeldag

Dan nog even over de schrikkeldag en waarom deze in februari valt. Dat de aarde 365 dagen nodig heeft om om de zon te draaien, klopt eigenlijk niet helemaal. Hij heeft namelijk 365 en een kwart dagen nodig. Om dat kwart dagje te compenseren, wordt er dus eens in de vier jaar een dag bij ‘verzonnen’.

Totdat de Gregoriaanse kalender in 1582 in gebruik werd genomen (for the record: doordat er een soort achterstand in dagen was ontstaan en de lente niet meer op 21 maart maar zo’n tien dagen later begon, besloot men bij de invoering van de nieuwe kalender vrij rebels van donderdag 4 naar vrijdag 15 oktober te springen), was februari onder de Juliaanse kalender de laatste maand van het jaar. Vrij logisch dus om de extra dag aan het eind van het jaar te plakken. Gek genoeg koos men er in eerste instantie lekker minimal voor om de schrikkeldag tussen 23 en 24 februari te laten plaatsvinden als ‘nummerloze’ dag, de zogenaamde ‘bis’dag. Om onverklaarbare reden besloot men de schrikkeldag later toch een eigen nummer te geven en netjes achteraan te laten aansluiten: hallo 29 februari, raarste dag evah!

Je vraagt je vast af waar dit hele verhaal precies voor nodig was. Februari is lekker kort en laat dat gelimiteerde karakter nou perfect aansluiten bij ons thema voor de tweede, bijzonderste maand van het jaar: Limited Editions!

 

De maand van de limited editions

Een aantal merken die we in ons assortiment hebben brengen elk jaar speciale uitgaven, limited editions, van hun producten uit. Vooral Opinel en Victorinox zijn op dit gebied niet te stoppen. Zo lanceert Opinel regelmatig een serie No 8 zakmessen in het kader van de Tour de France of vragen ze kunstenaars om een speciaal handvat te ontwerpen omtrent een specifiek thema. In 2019 was het thema bijvoorbeeld ‘liefde’ en werkten ze samen met kunstenaars Kruella d’Enfer, Andrea Wan en Franck Pellegrino.

Ook Victorinox kan er wat van. Elk jaar organiseren ze een zakmessenontwerpwedstrijd waar vaak meer dan duizend aanmeldingen voor binnenstromen. De leukste tien ontwerpen worden daadwerkelijk gelimiteerd geproduceerd en verkocht. Een voorbeeld hiervan is de jaarlijkse gelimiteerde uitgave van de Victorinox Classic SD. In 2018 was het thema voor dit model “Places of the World” en werden er van allerlei bijzondere plekken op de wereld ontwerpen ingestuurd. Los van de unieke beschaling blijft de Classic SD een handig en compact zakmesje met een lieve uitstraling en een ongekende functionaliteit. Een zakmes draag je niet bij je als wapen, maar als gereedschap. Zo beschikt de Classic SD, hoe klein ‘ie ook is, over zeven functies: een klein mes, een schaartje, een nagelvijl, een schroevendraaiertje, een pincet, een tandenstoker en een ringetje waardoor ‘ie als sleutelhanger kan functioneren. Ik ga zelf elk jaar op wintersport en kom er keer op keer achter hoe handig het is om zo’n ding bij je te dragen. Komt de schroef van je skistok langzaam los? Zit er nog een kaartje aan je nieuwe ski-jack? Heb je zin in een geschild appeltje tussen het carven door? Stuk voor stuk vragen waar zo’n klein zakmesje een antwoord op heeft.

Wij van Sharp zijn fan van dit soort vrolijke initiatieven omdat ze bijdragen aan het verzachten van het  karakter van ‘het mes’. In een tijd waarin gruwelijkheden zoals steekincidenten de orde van de dag zijn, zou je bijna de enorme functionaliteit van het (zak)mes vergeten. Om onze verantwoordelijkheid te nemen in het verzachten van het karakter van het mes, staat februari bij ons in het teken van alle limited editions van de afgelopen jaren. Tik de komende maand een supergave Opinel No 8 Edition France ontworpen door kunstenaar Rylsee of een mega schattige Victorinox Classic SD ‘When Life Gives You Lemons’ op de kop op Sharp As A Knife!

Deskundig advies nodig?

Laat onze expert u helpen bij het maken van uw keuze!