Van schillen tot serveren; alle geheimen van het Aspergeseizoen onthuld!

Geplaatst door Stef | Sharp as a Knife op 11th Apr 2024

Van schillen tot serveren; alle geheimen van het Aspergeseizoen onthuld!

Wanneer de lente haar intrede doet en de eerste zonnestralen de aarde verwarmen, begint het hart van menig fijnproever sneller te kloppen – het is aspergetijd. Dit elegante seizoensproduct, vaak liefkozend het 'witte goud' genoemd, is de ster van de lentekeuken en brengt een symfonie van smaken en texturen die uniek zijn voor deze tijd van het jaar. Maar voordat we ons overgeven aan de culinaire genoegens die asperges te bieden hebben, duiken we in de kunst van het bereiden. Van het zorgvuldig schillen met een precisie dunschiller tot het perfect koken, in dit blog verkennen we alles wat je moet weten om asperges in al hun glorie te serveren. Pak je dunschiller – het aspergeseizoen wacht op niemand.

Wat ga je in deze blog over asperges lezen?

  • Wanneer is het aspergeseizoen?
  • Waarom asperges schillen?
  • Hoe asperges schillen?
  • Hoe asperges bereiden?
  • Wanneer zijn asperges gaar?
  • Hoe asperges bewaren?
  • Ons favoriete asperge recept

Wanneer is het aspergeseizoen?

Het aspergeseizoen varieert enigszins per regio maar valt over het algemeen in de lente, van april tot juni. Dit is wanneer asperges op hun piek zijn, met de meest smaakvolle en malse stengels die beschikbaar zijn. Het korte seizoen maakt deel uit van de charme, waarbij liefhebbers van deze groente reikhalzend uitkijken naar deze tijd van het jaar.

Waarom asperge schillen?

Het aspergeseizoen is een van de meest geanticipeerde perioden voor fijnproevers in vele delen van de wereld. Deze delicate lentegroente, bekend als het "witte goud", biedt een unieke smaak die zowel subtiel als verfijnd is. Het schillen van asperges is een essentiële stap in de voorbereiding omdat de buitenste laag van de stengel vezelig en taai kan zijn, wat afbreuk doet aan de subtiele smaak en zachte textuur die asperges zo geliefd maakt. Door zorgvuldig te schillen met een hoogwaardige dunschiller, zoals de Herder dunschiller of de Diamant Sabatier dunschiller, wordt elke hap van dit seizoensgerecht een ware delicatesse.

Hoe asperges schillen?

  1. Het schillen van asperges is een kunst op zich. Begin ongeveer 2 cm vanaf de onderkant van de kop en schil naar beneden met een hoogwaardige dunschiller. Deze dunschillers zijn speciaal ontworpen om het proces efficiënt en moeiteloos te maken, waarbij de schil gemakkelijk verwijderd wordt zonder te veel van de asperge zelf te verspillen. Heb je een specifieke voorkeur voor een type dunschiller? De Victorinox dunschiller is er een veel soorten en maten.

Hoe asperges bereiden?

Asperges bereiden kan op vele manieren. Asperges kunnen worden gestoomd, gegrild, geblancheerd of gebakken. Echter, een zachte kookmethode wordt vaak aanbevolen om de delicate smaak te behouden. Het koken van asperges in licht gezouten water tot ze net gaar zijn, behoudt hun kleur en textuur, waardoor ze een perfecte toevoeging zijn aan zowel warme als koude gerechten. Een andere populaire methode is het blancheren van de asperges tot ze ‘al dente’ zijn, waarna ze kunnen worden overgebracht naar een ijsbad om het kookproces te stoppen en hun levendige kleur te behouden. Dit maakt ze ideaal voor salades, bijgerechten, of als basis voor soepen en puree.

Wanneer zijn asperges gaar?

Asperges zijn gaar wanneer ze zacht zijn, maar nog steeds een lichte beet hebben. Dit duurt meestal tussen de 3 tot 5 minuten voor dunne stengels, en 5 tot 8 minuten voor dikkere stengels. Een goede indicatie is wanneer de asperge gemakkelijk doorboord kan worden met een vork, maar niet uit elkaar valt.

Hoe asperges bewaren?

Om asperges vers te houden, wikkel je de onderkant van de stengels in een vochtige doek en plaats je ze in de koelkast. Ze kunnen ook rechtop in een glas of pot met een klein beetje water aan de onderkant worden bewaard. Op deze manier blijven asperges enkele dagen vers en knapperig.

De juiste tools zijn cruciaal voor het perfect bereiden van asperges. De Herder en Diamant Sabatier dunschillers, bekend om hun precisie en duurzaamheid, maar ook zeker alle Victorinox dunschillers zijn onmisbaar in het keukenarsenaal van elke aspergeliefhebber. Met deze dunschillers wordt het voorbereiden van asperges niet alleen eenvoudiger, maar ook een plezier, waardoor je elk seizoen weer kunt genieten van het beste dat het aspergeseizoen te bieden heeft.

Dé aspergeklassieker

Om ons diepgaande asperge-avontuur af te sluiten, delen we een tijdloos recept dat de essentie van het aspergeseizoen vangt: klassieke witte asperges geserveerd met romige Hollandaisesaus en zachtgekookte eieren. Dit gerecht, dat de delicate smaken van asperges viert, is zowel eenvoudig als elegant, waardoor het de perfecte keuze is voor een lentebrunch of een verfijnd diner.

Ingrediënten:

  • 1 kg witte asperges
  • 4 eieren
  • Voor de Hollandaisesaus:
    • 2 eidooiers
    • 1 eetlepel citroensap
    • 125 gram ongezouten boter, gesmolten
    • Zout en witte peper naar smaak
  • Verse peterselie, voor garnering

Bereidingswijze:

1.Asperges voorbereiden:

    • Begin met het zorgvuldig schillen van de asperges met een hoogwaardige dunschiller, zoals een Solingen of Victorinox dunschiller, van net onder het kopje tot aan het einde van de steel. Snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af om het houtachtige deel te verwijderen.
    • Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de asperges toe en laat ze, afhankelijk van de dikte, in 6 tot 8 minuten gaar worden. Ze moeten zacht zijn maar nog steeds een beetje bite hebben.

2.Eieren koken:

    • Kook de eieren in een andere pan. Voor zachtgekookte eieren, kook ze ongeveer 6 minuten in kokend water. Spoel ze af onder koud water en pel ze voorzichtig.

3.Hollandaisesaus maken:

    • Klop de eidooiers en het citroensap samen in een hittebestendige kom tot het mengsel licht en luchtig is.
    • Plaats de kom boven een pan met zacht kokend water (au bain-marie) en voeg langzaam de gesmolten boter toe, blijf constant kloppen tot de saus dik en glad is. Breng op smaak met zout en witte peper. Haal van het vuur.

4.Serveren:

    • Schik de gekookte asperges op een serveerschaal. Halveer de zachtgekookte eieren en plaats ze naast de asperges. Giet de Hollandaisesaus over de asperges en garneer met verse peterselie

Dit klassieke recept is als de eenvoudige elegantie van de lente en benadrukt de natuurlijke smaken van zijn ingrediënten. Het biedt een heerlijke manier om het aspergeseizoen te vieren, waarbij elke hap je herinnert aan de reden waarom asperges jaar na jaar een geliefde keuze blijven. Eet smakelijk!