Grote Keukenmessen

Het soort mes dat je gebruikt maakt natuurlijk al het verschil. Hierbij kun je op een aantal dingen letten. De kwaliteit kan per mes verschillen en hangt af van het gebruikte materiaal zoals de staalsoort. Zorg ervoor dat je altijd met scherpe messen werkt, om ongelukken te voorkomen. Wát je wil snijden, heeft ook invloed op het soort mes dat je kiest. Dus; ben je een maaltijd aan het bereiden, denk dan na voor welk voedsel je een mes aan het gebruiken bent. Vis fileer je met een fileermes, vlees snijd je met een vleesmes, en als je het even niet meer weet is een koksmes of santoku mes bijna altijd een goede optie.

Weet je nog niet helemaal welk mes je nodig hebt? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste grote keukenmessen die we bij Sharp as a Knife verkopen!

Koksmes: het meest gebruikte keukenmes. Breed, gemiddeld tot lang lemmet met ronde, gladde, bolle snede. Kan gebruikt worden voor groenten, vlees, vis en kruiden; een echte allrounder.

Santokumes: Japanse variant van het koksmes. Snede loopt rechter, lemmet is breder en er zitten vaak kuiltjes in die zorgen dat voedsel minder snel blijft kleven. Een santokumes is niet beter of slechter dan een koksmes, er hoort alleen een andere snijtechniek bij. Net als het koksmes geschikt voor groenten, vlees, vis en kruiden.

Broodmes: lang, gekarteld mes om groot, knapperig brood mee te kunnen snijden. Het broodmes moet qua techniek als een soort zaag gebruikt worden en mag niet buigen onder druk.

Fileermes: hiermee ontdoe je vis of vlees van huid, graten en botten. Moet erg scherp zijn om de huid niet te scheuren. Keuze uit stugge en flexibele varianten, ligt aan welke soort vis of vlees je fileert. Smal lemmet om makkelijk te kunnen manoeuvreren.

Vleesmes: bedoeld om stukken vlees als ham, rosbief of braadstuk in één keer door te snijden. Relatief lang, zeer scherp en stug lemmet om mooie, rechte stukken te kunnen snijden. Onder deze categorie vallen op Sharp ook uitbeen-, blok-, slagers-, hak-, en steek/vliesmessen, eigenlijk alle messen die je gebruikt om vlees mee te bereiden.

Bakkersmes: geschikt om grote broden en taarten mee te snijden, maar ook hardere, grotere groenten en fruit zoals ananassen, meloenen en pompoenen. Vaak met gekarteld lemmet: je kunt het zien als een soort opgevoerd broodmes.

Op Sharp as a Knife verkopen we ze in alle soorten en maten en van onder andere de merken Victorinox, Opinel en Diamant Sabatier.