Japanse messen

Het meest typerend aan een Japans mes? Ze zijn onder een zeer kleine hoek, op Japanse wijze, geslepen. Dit maakt Japanse messen in veel gevallen flexibeler en dunner dan messen uit andere collecties, maar bovenal maakt het ze vlijmscherp. Daarom zijn onze Japanse messen ideaal voor werkzaamheden als uitbenen en fileren of voor het bereiden van vlees, vis en groenten. Sharp as a Knife biedt diverse soorten Japanse keukenmessen met damascus staal van hoge kwaliteit.


Waarom kiezen voor een Japans mes in jouw keuken?

Het staal dat wordt gebruikt bij Japanse messen is het zogeheten damascus staal, of damaststaal. Dit is een veel hardere staalsoort dan bijvoorbeeld de Europese variant. Het staal ziet er niet alleen heel fraai en vlijmscherp uit, het harde damascus staal zorgt er ook voor dat het Japanse mes veel langer zijn scherpte behoudt.

·         Vlijmscherp en langer scherp

·         Licht van gewicht en uitstekende controle over het mes

·         Stuk voor stuk unieke patronen in het damaststaal

·         Kwaliteit en uitstraling zorgen voor veel kookgenot in jouw keuken

Welke Japanse messen zijn er?

Is jouw mes Japans? Of toch niet? Vaak wordt gedacht dat er maar één type Japans keukenmes is. Dat komt mogelijk door het Santokumes, een keukenmes in Aziatische stijl dat het meest lijkt op de standaard keukenmessen en ook voor veel soorten snijtaken kan worden gebruikt. Eigenlijk geen echt Japans mes, maar dus een mes in Japans/ Aziatische stijl. 

 

 

Messen in Japanse stijl

Santoku:

Wat is een Santokumes? De naam Santoku staat voor ‘drie deugden’: snijden, hakken en trancheren. Santokumessen zijn veelzijdig en vlijmscherp. Bij ons vind je ze in de varianten Integra Santokumessen en Riyouri Santokumessen, van het Franse kwaliteitsmerk Diamant Sabatier. 

 

Nakiri

Ook het Riyouri Nakiri mes van Diamant Sabatier is gebaseerd op de Oosterse stijl. De Riyouri Nakiri is een vlijmscherp hakmes dat bij uitstek geschikt is voor het bewerken van harde producten of vlees met bot. 

Kiritsuke

Kiritsuke

Het Homizu Baranoki kiritsuke mes is een prachtige Japanse uitvoering van het meest gebruikte mes in de keuken, het Japans koksmes. Geschikt voor iedere snijtaak door het lange en brede lemmet (20 cm). Het Baranoki Homizu damascus kiritsuke mes heeft een prachtig premium heft van rozenhout.

 

Japanse stijl 

Japanse messensets

Maar naast de Santoku en Naki messen, gebaseerd op de Aziatische stijl, bieden we ook een divers assortiment aan authentieke Japanse messen met ieder specifieke eigenschappen en kwaliteiten: de Homizu Knives Japanse messensets.

 

Baranoki

De messen in de Baranoki-serie hebben een hoge hardheid van 60-62 HRC en een prachtig luxe heft van rozenhout (palissander). Neem bijvoorbeeld het Homizu Baranoki hakmes, een alleskunner dat alle zware klappen van het hakken opvangt. Een Japans mes met damascus staal (67-laags) en écht vlijmscherp. Het damast staal zorgt voor een bijzonder patroon, maakt het mes een echte eyecatcher in de keuken en zorgt voor uitstekende snijeigenschappen.

 

Kokuja

De Homizu Knives Kokuja is een serie met premium damascus messen.  Zo is het Kokuja universeel Japans keukenmes ideaal voor alle snijtaken. Het vlijmscherpe lemmet is vrij compact (13 cm) en daardoor wendbaar. Daarbij beschikt het Japans mes over een prachtig luxe heft dat met de zwarte kleur perfect past bij het lemmet. Zo maak je indruk op je gezelschap en steel je keer op keer de show met het Japanse damascus mes.

 

Kurotori

Met 3 messen is de Homizu Kurotori een bescheiden serie, maar wel met een grootse uitstraling in de keuken. De Kurotori-serie kenmerkt zich door een zwart G10 glasvezel heft. Het Homizu Kurotori officemes is ideaal geschikt voor de wat kleinere snijtaken, zoals het fijn snijden van een teentje knoflook of het schillen van een appel. Het vlijmscherpe lemmet is compact (9 cm) en daardoor erg wendbaar. Dit maakt het Japanse schilmes erg veelzijdig.

 

Shimauma

De Shimauma Serie van Homizu Knives is een 3-delige serie bestaande uit een officemes, universeel Japans keukenmes en Japans koksmes van uitstekende kwaliteit. Zo kenmerkt het Shimauma koksmes zich met een luxe uitstraling van het heft. Een bijzonder zwart-wit dessin van G10 glasvezel. Het lange en brede lemmet van 20 cm valt in de smaak vanwege de uitstekende snijkwaliteit. 

 

Tentōmushi

De Homizu Tentōmushi serie staan garant voor levenslang plezier. Ze hebben een hoge hardheid van 60-62 HRC en een premium heft van G10 glasvezel in een bijzonder zwart-rood patroon. Het Homizu Tentōmushi koksmes: een prachtig Japans koksmes van damascus staal, een ware blikvanger in de keuken! Dit damast mes is geschikt voor iedere snijtaak en blijft door het materiaal ontzettend lang vlijmscherp. Een prachtige alleskunner. Uniek, vlijmscherp en een plaatje om naar te kijken.

 

Japanse Keith Haring Collection: Japans geïnspireerd

Een high-end Japans geïnspireerd koksmes met een origineel werk van Keith Haring dat het hele lemmet bedekt. Samengevoegd met de in de Japanse keuken onmisbare Saibashi kookstokjes in een unieke Keith Haring giftbox. Het ronde ontwerp van het magnetisch messenblok is bovendien geïnspireerd op de Rising Sun, de nationale vlag van Japan.

 

Met de Keith Haring Collectie brengen we de gedenkwaardige werken van Keith Haring naar je dagelijks leven. Zíjn passie verweven met de onze: mensen samenbrengen door tools te creëren die gevoelens, ervaringen en herinneringen oproepen. 

 

Hoe ouderhoud je Japanse messen?

Is je mes Japans? kun je het beste met de hand schoonmaken met warm water en zeep. Zijn ze schoon? Droog ze na het wassen goed af, zowel het lemmet als de handgreep. Voor de levensduur van de messen is het belangrijk dat de messen niet al te lang vochtig blijven. Maak ze na gebruik het liefst snel schoon en vooral droog.

Japanse messen zijn van zichzelf vlijmscherp en blijven dat ook lang. En waar het goed schoonmaken van de messen een vrijwel zelfsprekende regelmatige klus is, is het af en toe toch nodig om de messen te slijpen.

 

Hoe houd je Japanse messen scherp?

Hoe scherper de slijphoek, hoe scherper het mes. Zo worden de meeste Europese messen op een hoek van 20 graden (per kant) geslepen, dus op 40 graden voor het hele lemmet. Vanwege het harde damaststaal en het zeer dunne lemmet kan een Japans mes vaak op een hoek van 15 graden (per kant) geslepen worden, dus op 30 graden voor het hele lemmet. Dit maakt ze zo vlijmscherp. Extra lang genieten van de scherpe kwaliteit van je Japanse messenset? Doe dit dan met de juiste messenslijper

 

Als je je messen wilt slijpen, heb je de keuze tussen handmatige messenslijpers en elektrische messenslijpers. Handmatig slijpen heeft het voordeel dat je zelf je hoek kunt bepalen, waardoor het op alle messen toegepast kan worden. Het nadeel is dat het enige oefening vergt, en het kost vaak meer energie en moeite. Bovendien zijn er apparaten die geschikt zijn voor verschillende slijphoeken. Daarmee slijp je dus zowel je westerse als je Japanse messen, bijvoorbeeld met Chef’s Choise messenslijpmachine CC1520.