Culinair uit de zee: oesters

Geplaatst door Sharp as a Knife op 20th Oct 2019

Culinair uit de zee: oesters

In deze blog gaan we het hebben over een van de meest exclusieve en duurste producten uit de zee, namelijk: oesters! Welke soorten zijn er, waar kun je ze vinden en hoe maak je ze open? Speciaal voor jullie zijn wij op onderzoek uit gegaan en hebben een keuze gemaakt uit de beste oestermessen. De absolute toppers hebben we uitgekozen voor in onze shop. Maar welke soorten zijn er nu eigenlijk en waar zijn ze te vinden?

Oesters in Nederland (Soorten)

In Nederland zijn er drie soorten oesters. Deze oesters komen allen zowel voor in het wild als in speciale kwekerijen. De drie soorten die hier te vinden zijn de:

  • Japanse Oesters
  • Zeeuwse Platte Oesters
  • Zeeuwse Creuses

De Zeeuwse platte oester is de meest zeldzame en meest begeerde oester die in de Nederlandse wateren voorkomt. Dit komt omdat deze oesters er 5 tot 6 jaar overdoen om tot het juiste formaat te groeien. Dit langzame proces zorgt voor de mooie zachte en zilte smaak waar liefhebbers dol op zijn. 

De Japanse oester is, zoals de naam al doet vermoeden, een oester die afkomstig is uit Azië. De Japanse oester is in de jaren ’80 geïntroduceerd in Nederland omdat het slecht ging met de inheemse soorten en men het gevoel had dat deze oester het hier beter zou kunnen doen dan de Zeeuwse oesters. Het resultaat is dat de Japanse oester, die zich sneller voortplant dan de Zeeuwse Platte Oester, onze inheemse oestersoorten bedreigt. In tegenstelling tot de Zeeuwse oester, doet de Japanse oester er maar 2 tot 3 jaar over om het juiste formaat te bereiken. Dit maakt ze zeer geschikt voor commerciële doeleinden. 

Op dit moment gaat het goed met de oester in Nederland en dat zorgt ervoor dat kopen niet de enige manier is om aan dit exclusieve schelpdier te komen.

Zelf Rapen?

Omdat het zo goed gaat met de oester is het naast het kopen van oesters ook mogelijk om deze zelf te gaan rapen. Er zijn verschillende plekken in Nederland waar dit kan, de beste plekken zijn echter te vinden in Zeeland. Wij zijn zelf op pad geweest en hebben een aantal goede plekken ontdekt waar de oesters echt voor het oprapen liggen. Maar voordat we het gaan hebben over goede locaties zijn er een aantal belangrijke dingen die we willen melden.

  1. Het is in Nederland toegestaan om tot 10 kg oesters zelf te rapen en mee te nemen. Het is daarom verstandig om een weegschaal mee te nemen om te voorkomen dat je een boete krijgt wanneer er gecontroleerd wordt.
  1. Als een oester open is of niet sluit wanneer je er op tikt, laat de oester dan liggen! Waarschijnlijk is deze dood en het kan zeer gevaarlijk zijn wanneer je deze alsnog opeet.
  1. Oesters zijn scherp! Het is verstandig om stevige handschoenen mee te nemen. Het is namelijk heel makkelijk om jezelf open te halen aan de scherpe schelp van een oester.
  1. Naast handschoenen is het verstandig om ook laarzen aan te trekken. En om kleding die vies mag worden mee te nemen. Als je de oesters zelf wilt kunnen ‘rapen’, heb je een grote platte schroevendraaier nodig, omdat de oesters vaak als een bundel aan elkaar groeien. Het is bijna niet mogelijk om ze los te krijgen met alleen je vingers. Neem dus ook een schroevendraaier mee!
  1. Oesters zijn niet de enige schelpdieren die je tegen zal komen en die je mee mag nemen. Zo is de kans ook groot dat je scheermessen, mosselen en kokkels tegen zal komen op je zoektocht. Ook deze schelpdieren mag je meenemen, maar net als bij oesters tot aan een bepaald maximum.
  1. Als je liever niet op eigen houtje op zoek wil gaan naar oesters, dan zijn er ook organisaties die tripjes aanbieden om onder begeleiding op zoek te gaan naar oesters. Zo kun je meer leren over de oester en ben je gelijk ook weer een dag thuis van de bank af.
  1. Tot slot! Wij hebben de wet niet geschreven, dus controleer altijd zelf of het toegestaan is om oesters te rapen op de plek waar je bent. Er kunnen namelijk plaatselijke verordeningen van kracht zijn. Denk daarnaast ook goed aan het behoud van de flora en fauna en ga met respect om met de natuur. Raadpleeg voordat je gaat zoeken altijd de regels die gelden voor het plukken van oesters. Deze zijn na een korte Google-zoekopdracht zo gevonden!

De beste plekken om oesters te rapen zijn te vinden in Zeeland. Voornamelijk het eiland Tholen biedt een groot scala aan plekken voor het vinden en rapen van oesters. De plekken die wij bezocht hebben zijn: St. Annaland, De Oesterdam en Yerseke (dé oesterhoofdstad van Nederland). De oestersoort die je hier het vaakst aan zult treffen is de Japanse oester. Hiervan zijn de oesters met een gewicht tot 100 gram naar onze mening het best geschikt voor consumptie. Let er wel op dat oesters die je zelf raapt vaak nog wat zand kunnen bevatten. Mocht dit een probleem voor je zijn, dan is het misschien verstandiger om oesters te kopen bij de visboer.

Oesters openen

(bron: Allerhande)

Oestermessen

Een oester open je met een speciaal oestermes. Dit is een mes met een heel bijzonder lemmet en een gripvast heft. Bij Sharp as a Knife verkopen we een paar verschillende oestermessen: