Grote keukenmessen

per pagina
Aflopend sorteren
  1. Homeij Cooking Classic Uitbeenmes - 13cm
    Normale prijs € 27,95 Speciale prijs € 9,92
  2. Homeij Cooking Classic Hakmes
    Normale prijs € 27,95 Speciale prijs € 7,57
per pagina
Aflopend sorteren

Grote keukenmessen

Onder de grote keukenmessen vallen koksmessen, santokumessen, broodmessen, fileermessen, vleesmessen, bakkersmessen en de grote keukensets. Deze messen gebruik je het vaakst en het intensiefst in de keuken en we moeten je eerlijk bekennen dat een goed, scherp, groot keukenmes een wereld van verschil maakt tijdens het koken.

Handig om te weten wanneer je een nieuw mes gaat uitkiezen, is waar welke messen voor gebruikt worden. Dit hangt allemaal af van de grootte en ‘hardheid’ van het te snijden voedsel. Een rode kool heeft een flinke doorsnede, waardoor je dit beter met een groot koksmes kunt snijden. Een champignon of ui is daarentegen maar klein en kan prima met een schilmesje of officemes gesneden worden. De breedte van het lemmet, de vorm van de punt en de vorm van de snede hebben invloed op waar welk mes het beste voor geschikt is. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten grote keukenmessen.

Koksmes: het meest gebruikte keukenmes. Breed, gemiddeld tot lang lemmet met ronde, gladde, bolle snede. Kan gebruikt worden voor groenten, vlees, vis en kruiden; een echte allrounder.

Santokumes: Japanse variant van het koksmes. Snede loopt rechter, lemmet is breder en er zitten vaak kuiltjes in die zorgen dat voedsel minder snel blijft kleven. Een santokumes is niet beter of slechter dan een koksmes, er hoort alleen een andere snijtechniek bij. Verder ook geschikt voor groenten, vlees, vis en kruiden.

Broodmes: lang, gekarteld mes om groot, knapperig brood mee te kunnen snijden. Het broodmes moet qua techniek als een soort zaag gebruikt worden en mag niet buigen onder druk.

Fileermes: hiermee ontdoe je vis of vlees van huid, graten en botten. Moet erg scherp zijn om de huid niet te scheuren. Keuze uit stugge en flexibele varianten, ligt aan welke soort vis of vlees je fileert. Smal lemmet om makkelijk te kunnen manoeuvreren.

Vleesmes: bedoeld om stukken vlees als ham, rosbief of braadstuk in één keer door te snijden. Relatief lang, zeer scherp en stug lemmet om mooie, rechte stukken te kunnen snijden. Onder deze categorie vallen op Sharp ook uitbeen-, blok-, slagers-, hak-, en steek/vliesmessen, eigenlijk alle messen die je gebruikt om vlees mee te bereiden.

Bakkersmes: geschikt om grote broden en taarten mee te snijden maar ook hardere, grotere groenten en fruit zoals ananassen, meloenen en pompoenen. Vaak met gekarteld lemmet, je kunt het zien als een soort opgevoerd broodmes.

Op Sharp as a Knife verkopen we ze in alle soorten en maten en van onder andere de merken Victorinox, Opinel en Diamant Sabatier.

Deskundig advies nodig?

Laat onze expert u helpen bij het maken van uw keuze!