Kappersschaar kopen: waar moet je op letten?

Geplaatst door Elke | Sharp as a Knife op 15th Mar 2020

Kappersschaar kopen: waar moet je op letten?

Je bent waarschijnlijk op zoek naar een kappersschaar, maar weet niet zeker welke je moet kiezen. Daar helpen wij van Sharp as a Knife je graag bij. Allereerst moet je jezelf afvragen wat je nu precies met de schaar wil doen. Daarna zoek je de juiste schaar erbij en vervolgens zijn er nog een aantal eigenschappen die jouw perfecte schaar kan maken of kraken. Daarover straks meer.

Wat ga je met de kappersschaar doen?

Omdat je als kapper niet alleen knipt, maar ook model geeft aan een kapsel, moet je gebruik maken van verschillende soorten technieken. Voor deze technieken zijn er ook weer verschillende soorten kappersscharen. Zo heb je het verschil tussen de knipschaar, de coupeschaar en de effileerschaar.

De knipschaar

Met de knipschaar kan je haren knippen, inknippen en slicen. Deze schaar is ideaal om de puntjes van het haar bij te werken, of juist om er een wat speelser effect aan te geven. Deze soort kappersscharen zijn er in varianten met een microvertanding op het blad of met een glad blad. De microkarteling zorgt ervoor dat het haar minder snel wegglijdt, wat perfect is voor erg glad haar. Zorg dat je ook de gladde variant gebruikt als je haar gaat slicen, anders kan je het haar breken en moet het sneller opnieuw geknipt worden.

De coupeschaar

Deze variant van de kappersschaar gebruik je om haar op te knippen of uit te dunnen. Deze schaar heeft twee verschillende knipbladen, één met effileertanden en één zonder. Hierdoor dun je het haar op een minimale manier uit. Waar je bij een coupeschaar op moet letten is de hoeveelheid tanden: hoe meer tanden, hoe fijner de uitdunning van het haar.

De effileerschaar

Een effileerschaar is een kappersschaar specifiek geschikt om het haar uit te dunnen. Deze schaar heeft effileertanden aan beide kanten, waardoor het uitduneffect groter wordt. Ook hierbij geldt weer: hoe meer tanden, hoe fijner de uitdunning van het haar.

Hoe groot moet mijn kappersschaar zijn?

Op de webshop van Sharp verkopen we kappersscharen in verschillende groottes. De variatie in het aanbod heeft te maken met het kapsel dat je uiteindelijk wilt knippen. Ga je voor een grove of meer gedetailleerde cut? Wanneer je je waagt aan het knippen van lang haar, is een grotere kappersschaar aan te raden. Bij lang haar vallen eventuele foutjes ook wat minder op, zeker als je voor laagjes gaat. Ga je korter haar knippen en zijn meer details vereist, kies dan een wat kleinere kappersschaar. Het werkt eigenlijk net als bij messen; kleine (schil)mesjes voor schillen, pulken en priegelen, grote (koks)messen om te choppen en hakken.

Het vasthouden van mijn kappersschaar

Ook de manier waarop je een kappersschaar het liefste vasthoudt, heeft invloed op je aankoop. Denk hierbij bijvoorbeeld na over of je een links- of rechtshandige schaar nodig hebt (ja, hier zit verschil in!). Hier moet je een speciale kappersschaar voor aanschaffen, anders kan de schaar erg vervelend in de hand liggen.

Ook kun je nog de voorkeur geven aan een schaar met of zonder zogenaamde ‘pinksteun’. Bij een schaar mét pinksteun liggen alle vingers op één lijn en heb je minder kans op kramp in je hand. Toch zijn er nog steeds veel kappers die zweren bij een kappersschaar zonder pinksteun. Aan jou de keus!

Dus, welke kappersschaar is nou de juiste?

Het kiezen van de juiste schaar is erg belangrijk, maar pas als je écht aan de gang gaat, ontwikkel je je voorkeur. Gelukkig verkopen we allerlei scharen tegen zachte prijzen, dus kun je rustig op zoek gaan naar de voor jou perfécte schaar. Ook kun je een set kopen met verschillende scharen, zodat je helemaal los kunt gaan. Op deze manier ben je binnen no-time geknipt voor het kappersvak!