Onzeker over je handen? Het belang van goede nagelverzorging!

Geplaatst door Stef | Sharp as a Knife op 9th Nov 2023

Onzeker over je handen? Het belang van goede nagelverzorging!

Mooie, gezonde nagels. Wie wil dat nou niet? Goed verzorgde nagels zijn een visitekaartje en maken je zelfverzekerder. Maar dat is niet het enige. Wist je dat je nagels je vingertoppen en tenen beschermen? Belangrijk om goed voor ze te zorgen dus! Hoe sterk jouw nagels zijn, is voor een groot deel genetisch bepaald. Geen geluk gehad in de genetische loterij? Niet getreurd! Wij leggen je uit hoe je je nagels in goede conditie krijgt, zodat ook jouw handen (en voeten) weer in de spotlight kunnen staan.

De basis van goed verzorgde nagels

Nagels bestaan uit drie lagen: de nagelplaten. Bovenop ligt de hoornlaag, die je nagels beschermt tegen invloeden van buitenaf. De middelste is de keratinelaag: deze laag neemt voedingsstoffen op en houdt vocht en vet vast, zodat je nagels gezond blijven. Tot slot de onderste laag. Deze zit vast aan de huid, en zorgt er dus voor dat je nagels goed op hun plek blijven.

Wist je dat je dankzij je nagels meer kunt voelen? Je vingertoppen bevatten veel zenuwen. Handig, maar het maakt ze ook kwetsbaar. Dankzij de bescherming die je nagels bieden, blijven je vingertoppen functioneren. Ook zorgen je nagels ervoor dat er niet snel eelt op je vingertoppen komt, zodat de voelfunctie intact blijft.

De verschillende soorten verzorging van je nagels

Goede nagelverzorging begint met knippen en / of vijlen. Wanneer je je nagels te lang laat worden, kunnen ze ingroeien of vervelend scheuren. Om maar niet te spreken over alle vuiligheid die zich eronder op kan hopen. Tijd voor actie dus!

Knippen

Het beste voor je nagels is om ze te vijlen: zo zullen ze niet snel splijten of barsten. Moet er echter een flink stuk af, dan is het toch slimmer om er een nagelknipper of nagelschaartje bij pakken – mits je uren de tijd hebt voor een uitgebreide mani-pedi. Met een nagelknipper knip je in één beweging een stuk van je nagels af. Nagelknippers met een rechte bovenkant knippen ‘recht toe, recht aan’ - volg je liever de natuurlijke vorm van je nagels, kies dan voor een nagelknipper met een ronde bovenkant.

Wil je preciezer te werk gaan, dan is een nagelschaartje een goede optie. Je kunt hiermee snel je nagels in de gewenste vorm knippen en heel exact bepalen hoeveel lengte je van je nagels afhaalt. Nagelschaartjes zijn er in verschillende vormen en maten. De exemplaren met een spitse punt zijn vlijmscherp, zodat je zonder al te veel kracht te gebruiken je nagels kunt knippen. Wanneer de punt ook gebogen is, wordt het nog gemakkelijker om mee te bewegen met de ronde lijn van je nagels. Nagelschaartjes met een ronde punt worden vooral gebruikt om baby- en kindernagels te knippen.

Grover geschut nodig? Een nageltang biedt uitkomst. Deze wordt vooral gebruikt voor nagels die lastiger te knippen zijn, zoals dikke teennagels of - laten we hun bestaan maar niet ontkennen - eeltnagels. Wellicht niet het meest sexy gereedschap, maar onmisbaar voor poezelige voetjes!

Vijlen

Hoeft er niet veel lengte van je nagels af? Kies er dan voor om ze te vijlen. De gouden tip bij het vijlen van je nagels: ga niet ‘zagen’, oftewel: maak geen op en neer gaande bewegingen met je vijl. Wanneer je maar één kant op vijlt, blijven je nagelplaten mooi gesloten. Tsja, het duurt iets langer, maar dan heb je ook wat.

Houten, kartonnen en ijzeren vijlen

Deze groep vijlen werkt allemaal volgens hetzelfde principe. Ze bestaan uit hout, karton of ijzer met daarop het slijpmateriaal. De grofheid van dit materiaal noem je de grit. Hoe ruwer deze grit, hoe sneller het vijlen gaat. Toch kun je het beste een vijl met een fijnere structuur gebruiken. Dit geeft minder kans op beschadiging van je nagels. Deze nagelvijlen zijn vaak goed betaalbaar, maar hebben doordat het slijpmateriaal steeds botter wordt een kortere levensduur dan de glasvijl.

Glasvijl

Glasvijlen zijn gemaakt van gezandstraald glas. De structuur van een glasvijl zit hierdoor niet los op de vijl, maar ín de gehele vijl. Ze zijn wat duurder, maar ook duurzamer, omdat ze een lange levensduur hebben: de structuur verdwijnt namelijk niet. Ook qua hygiëne is het een topper: je kunt deze vijl gemakkelijk schoonmaken. Even onder de kraan et voilà, klaar voor het volgende gebruik.

Blokvijl

De blokvijl werkt iets anders. Met deze vijl werk je voornamelijk óp je nagels. Een blokvijl bestaat uit vier zijden, die alle vier een verschillend oppervlak met een eigen grofheid hebben. Hiermee kun je stap voor stap je nagels polijsten. Met de laatste zijde creëer je een mooie glans.

Geef speciale aandacht aan je nagelriemen

Even speciaal de aandacht voor een klein onderdeel van je nagels: je nagelriemen. Sommigen verwijderen ze het liefst, maar ze hebben een belangrijke functie. Ze sluiten je nagels af en zorgen er daarmee voor dat er geen bacteriën en ander gespuis binnenkomen. Lekker laten zitten dus. Je kunt je nagelriemen eventueel voorzichtig terugduwen met een bokkenpootje. Als je last hebt van droge nagelriemen, kun je hiervoor een nagelriemolie gebruiken. Zo blijven ze soepel en kunnen ze hun werk blijven doen. Wil je toch je nagelriemen verwijderen? Zeker weten? Trek ze er dan niet af, maar gebruik een nagelriemtang. Zo is de kans het kleinst dat je nagelriem vervelend inscheurt. En geen zorgen: als je lief bent voor je nagels, groeien je nagelriemen na verloop van tijd vanzelf weer aan.

Sta vrolijker in het leven met goede nagelverzorging

Wanneer je nagels weer tiptop in orde zijn, is het tijd voor de finishing touch. Smeer je handen goed in met een voedende crème. Droge handen zorgen namelijk voor droge nagels. Vergeet ook je nagelriemen niet. Veel plezier met je stralende nagels!