Verwarm je hart én je maag tijdens de koude dagen met een Winter BBQ

Geplaatst door Stef | Sharp as a Knife op 16th Jan 2024

Verwarm je hart én je maag tijdens de koude dagen met een Winter BBQ

Het is winter, het is koud, het is tijd voor een… winter BBQ! Buiten vormt een verse laag sneeuw een zacht, wit tapijt en de lucht is even helder als ijl. In zulke winterse taferelen denken de meesten aan binnenblijven, weggekropen onder een warme fleecedeken. Maar stel je eens voor: jij en je vrienden of familie, in de koude buitenlucht, o gezellig samen rond een heerlijk warme barbecue! Geniet van het samenzijn en van de geuren en smaken van heerlijke, hartverwarmende wintergerechten tijdens de unieke en onvergetelijke ervaring van een winter barbecue.

Wat is een winter barbecue?

In tegenstelling tot de zomerse variant, is een winter barbecue een avontuur dat zich afspeelt in een sprookjesachtige, winterse setting. Denk aan de rook die opstijgt tegen een achtergrond van sneeuwvlokken, de geur van gegrild vlees vermengd met de frisse, koude lucht. Het is een kans om de winterse blues te doorbreken en iets bijzonders te creëren. Januari hoeft niet somber te zijn, geïsoleerd in je huis. Trek de stoute snowboots aan, pak je BBQ grillset erbij en ga er samen creatief en culinair op uit!

Wat is het verschil tussen een BBQ in de zomer en een winter BBQ?

Het grootste verschil tussen de traditionele zomerse BBQ en een winter BBQ is natuurlijk het weer. De kou vereist extra voorbereiding, zoals het beschermen van je barbecue met een weerbestendige hoes. Ook kleding speelt een belangrijkere rol. Hoewel de temperatuur voor de grillmaster mogelijk al snel zal stijgen, is het toch raadzaam jezelf met warme laagjes te kleden. Maar we zien hier natuurlijk voor de gerechten en de beleving van een winter barbecue op zich. Qua eten zie je in de winter vaak rijker en hartiger voedsel dat past bij het seizoen, zoals stevige stoofschotels of dik gesneden steaks, perfect te snijden met een sterk steakmes. Wil je een heerlijk winterse vleesspies maken? Gebruik dan een goede vleespen. Deze pen kun je bovendien gebruiken om de gaarheid van je vlees te controleren!

Voorbereiden op een geslaagde winter barbecue

Bij de organisatie van een winter barbecue zijn er een aantal extra zaken om rekening mee te houden. Veiligheid is cruciaal. Niet alleen vanwege mogelijke gladheid rondom de barbecue, maar ook de brandgevoeligheid van al je kleding. Ook is het aan te raden je dure winterkleding te beschermen tegen vet en vuil door bijvoorbeeld een schort te dragen. Ideaal is een  5-delige Grilla Barbecue-set. Hiermee bescherm je jezelf én je nodige messen die je bovendien direct bij de hand hebt. Daarnaast is goede verlichting belangrijk, aangezien de dagen korter zijn. Denk ook goed na over waar men kan genieten van de gerechten? Doe je dat buiten? Met terrasverwarmers of vuurkorven krijgt alles nog extra sfeer, maar zorg wel dat je je gasten van de beste steakmessen en ander tafelgerei voorziet. Voor jou als BBQ master kun je het jezelf gemakkelijker maken met de juiste tools zoals goede vleesvorken. De Diamant Sabatier Integra vleesvork is een krachtige klassieker, ideaal voor een sfeervol en culinair winters feestmaal.

Winter BBQ recept: winterse gegrilde Ribeye

Laten we één van onze favoriete winterse gerechten onder de loep nemen: de gegrilde ribeye. Dit vleesgerecht is rijk aan smaak en textuur, en wanneer bereid op een koude winterdag, biedt het een onvergetelijke ervaring.


Ingrediënten:

  • Ribeye steaks
  • Grof zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Knoflookpoeder
  • Olijfolie
  1. Laat de steaks op kamertemperatuur komen en bestrijk ze licht met olijfolie.
  2. Meng zeezout, zwarte peper en knoflookpoeder in een kom. Wrijf dit mengsel over de steaks voor een rijke smaak.
  3. Verwarm de barbecue tot een hoge temperatuur. Leg de steaks op de grill en laat ze ongeveer 4-5 minuten per kant garen, afhankelijk van de gewenste gaarheid.
  4. Haal de steaks van de grill en laat ze een paar minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen, wat resulteert in een malser stuk vlees.
  5. Serveer de steaks met je favoriete winterse bijgerechten, zoals geroosterde groenten of een warme aardappelsalade.

Dit gerecht is niet alleen heerlijk maar ook een geweldige manier om je gasten te imponeren.

De magie van een overheerlijk winter barbecue

Een winter barbecue is een feest. Het brengt mensen samen in koude eenzame wintermaanden en brengt vreugde en warmte, letterlijk en figuurlijk! Of je nu kiest voor een klassieke ribeye of experimenteert met winterse vispakketjes, het belangrijkste is het plezier van samen culinair genieten. Dus trek je warme jas aan, steek de grill aan en maak van deze winter een BBQ seizoen om nooit te vergeten.