Waar moet je op letten bij het kopen van een hoofdlamp?

Geplaatst door Lara | Sharp as a Knife op 3rd Feb 2022

Waar moet je op letten bij het kopen van een hoofdlamp?

Goede verlichting is onmisbaar wanneer je vaak buiten bent als het donker is. Met een hoofdlamp zorg je ervoor dat je zichtbaar bent voor anderen, terwijl je zelf goed zicht hebt op je omgeving. Hierdoor is een hoofdlamp niet alleen een goede keuze voor sporten als hardlopen, fietsen en wandelen, maar ook in andere situaties waarin goed licht onontbeerlijk is, bijvoorbeeld wanneer je gaat survivallen of klimmen. Maar ook tijdens het kamperen, klussen of vissen is het een handig hulpmiddel. Dankzij een hoofdlamp heb je je handen vrij, waardoor jij je helemaal kunt focussen op je activiteit. Ben je op zoek naar een hoofdlamp, maar weet je niet precies waar je op moet letten? Sharp as a Knife zet het voor je op een rijtje.

SILVA runner hoofdlamp

Lichtbundels en lichtsterktes

Het belangrijkste bij de aanschaf van een hoofdlamp is bepalen welk soort licht je nodig hebt voor jouw sport, werk of activiteit. Het soort lichtbundel en de sterkte van het licht zijn per hoofdlamp verschillend, waardoor bij elke activiteit een ander soort lamp de beste keuze is.

De lichtbundel van een hoofdlamp bepaalt hoe het licht verspreid wordt. Het is belangrijk om te bepalen of je spotlicht (geconcentreerd licht) of vloedlicht (breed licht) nodig hebt. Hoofdlampen met een spotlicht geven een felle, geconcentreerde lichtbundel die ver reikt. Hierdoor heb je perfect zicht op wat zich precies voor je bevindt. Erg geschikt voor wat meer extreme omstandigheden als hiken of survivallen, of wanneer het flink donker is. Hoofdlampen met vloedlicht geven een meer verspreid licht met een korter maar breder bereik. Ideaal wanneer je de omgeving goed wil overzien, bijvoorbeeld tijdens het wandelen, kamperen of vissen.

Er zijn ook hoofdlampen verkrijgbaar met een combinatie van lichtbundels, waardoor je beschikt over zowel vloedlicht als spotlicht. Beoefen je verschillende sporten, bevind je je vaak in uiteenlopende omstandigheden of ben je graag op alles voorbereid? Kies dan voor een hoofdlamp waarmee je zelf de lichtbundel kunt aanpassen, zodat je in elke situatie over het ideale licht beschikt.

Onze keuzes voor een goede allround hoofdlamp: SILVA Scout X 3x AAA, SILVA Trail Runner Free Ultra

Naast het soort lichtbundel is ook de lichtsterkte van belang. Dit wordt uitgedrukt in lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe sterker het licht van je hoofdlamp. Bij veel hoofdlampen kun je wisselen tussen verschillende lichtsterktes. Bij de meeste activiteiten kun je met een gemiddelde lichtsterkte prima uit de voeten. Voor extreme sporten of werkzaamheden is het aan te raden om te kiezen voor een hoog aantal lumen.

Onze krachtigste hoofdlampen: SILVA Exceed 4X, SILVA Exceed 4R

SILVA hardloop hoofdlamp Fred Guerdin

Lichtkleur

Naast het standaard witte licht is ook rood licht een heel bruikbare kleur. Het verstoort je nachtzicht niet, zodat het voor je ogen een stuk minder intens is om te schakelen tussen licht en donker. Hierdoor kun je sneller scherp zien, wat fijn is bij het lezen van borden of kaarten. Sport je vaak in groepsverband? Ook dan kan het handig zijn om te kiezen voor een hoofdlamp met rood licht. Je medesporters worden dan niet verblind door jouw hoofdlamp. Dat maakt het samen sporten een stuk aangenamer. Rood licht is ook een goede keus wanneer je een boek of de krant openslaat tijdens het kamperen of vissen. Het zal de vissen minder afschrikken, en trekt ook nog eens minder insecten aan dan wit licht. Oranje licht is ideaal voor situaties waarin rood licht de beste optie is, maar je nét dat beetje extra wil kunnen zien.

Wit, rood en oranje licht: SILVA Explore 4RC

Gebruiksgemak en draagcomfort

Welke hoofdlamp je fijn vindt zitten, is heel persoonlijk. De een zweert bij het gebruiksgemak van een elastieken band, de ander wil liever een verstelbare band voor een perfecte pasvorm. Voor intense sporten of activiteiten kun je gaan voor een extra stevige band. Denk ook aan het gewicht: wanneer je gaat backpacken of lange tochten maakt, wil je voorkomen dat je hoofdlamp een last wordt.

Wanneer je het hele jaar door buiten bent en vaak in de kou beweegt, houd er dan rekening mee dat je hoofdlamp ook goed moet passen als je een muts draagt. In dat geval is een verstelbare band aan te raden. Ook moet je je hoofdlamp gemakkelijk kunnen bedienen wanneer je handschoenen aan hebt.

SILVA hoofdlamp in de sneeuw Fred Guerdin

Overige opties

Van glow-in-the-dark hoofdlampen tot exemplaren met een kantelbare lamp of eco-stand: door alle extra opties zie je door de bomen bijna het bos niet meer. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten.

Zichtbaarheid

Vind je het belangrijk om extra goed zichtbaar te zijn? Kies dan voor een hoofdlamp met een knipperlichtfunctie, een extra lampje aan de achterkant of een reflecterende band. Handig wanneer je sport in een drukkere omgeving of een gebied met veel verkeerssituaties.

Met SOS-knipperlichtfunctie: SILVA Explore 4

Waterdichtheid

Ook waterdichtheid is een factor om rekening mee te houden. Vaak buiten zijn betekent automatisch dat je met verschillende weersomstandigheden te maken krijgt. Ben je niet van suiker en laat je je niet tegenhouden door een buitje? Ga voor een hoofdlamp die spatwaterdicht is. Sport je vaak in extreme omstandigheden en schrikken fikse regen en het oversteken van rivieren je niet af? Investeer dan in een volledig waterdicht exemplaar. Bekijk altijd de specificaties om te zien hoeveel water je hoofdlamp aankan.

Tot 30 minuten waterdicht tot één meter diepte: SILVA MR400 RC

Batterijen of accu

Of je nou voor een hoofdlamp met batterijen of een accu kiest, beide zijn in staat om goed en lang licht te geven. Een accu gaat doorgaans wat langer mee, waardoor het geschikt is als je vaak of lang achter elkaar gebruik maakt van je hoofdlamp. Geen gedoe met het wisselen van batterijen en altijd klaar om te gaan – mits je accu opgeladen is natuurlijk! Kies je voor een exemplaar met batterijen, bedenk dan welke soort batterijen je gaat gebruiken. Oplaadbare batterijen zijn milieuvriendelijker, terwijl niet-oplaadbare batterijen een langere brandduur geven. Haal je batterijen altijd uit je hoofdlamp als je deze een tijdje niet gebruikt. Dit voorkomt dat ze langzaam leeglopen.

Homey's Fieldpal L2 Hoofdlamp

Budget

Afhankelijk van wat je zoekt in een hoofdlamp, zijn er verschillende prijsklassen waarin je een passend exemplaar kunt vinden. Als je je hoofdlamp vaak gaat gebruiken, kan het lonen om iets meer te investeren in extra functies en draagcomfort. Maar ook wanneer je een kleiner budget hebt, of gewoon een betrouwbare lamp zoekt zonder poespas, hebben wij een goede optie in ons assortiment.

Onze budgettopper: Homey's Fieldpal hoofdlamp

Tot slot

Sharp as a Knife heeft altijd dé hoofdlamp voor je, ongeacht je sport, voorkeuren en budget. Met bovenstaande tips vind jij de lamp die het beste bij je past, zodat je er lange tijd echt plezier van hebt. Let's go outside!