Wat is het beste koksmes? Alles over het belangrijkste hulpstuk in de keuken!

Geplaatst door Stef | Sharp as a Knife op 17th Aug 2023

Wat is het beste koksmes? Alles over het belangrijkste hulpstuk in de keuken!

Een koksmes kopen kan tot nodige verwarring onder kopers zorgen. Er zijn veel verschillende soorten en maten, maar ook veel verschillende prijsklassen. En wat is het beste koksmes? Daarop kunnen we een snel antwoord geven: dat is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en je keukenervaring. Want of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of een gepassioneerde thuisbakkende hobbykok, er is één instrument dat in elke keuken en voor iedere kok onmisbaar is: het koksmes.

Dit veelzijdige en precieze gereedschap is de sleutel tot het bereiden van heerlijke maaltijden en het perfectioneren van je kookkunsten. In deze blog duiken we dieper in op koksmessen: verschillende soorten, essentiële eigenschappen, het verzorgen van je mes én natuurlijk: welk koksmes is het meest geschikt?

Wat is een koksmes?

Een koksmes, ook wel bekend als een chef-koksmes, is een veelgebruikt keukengereedschap dat is ontworpen voor algemene kooktaken. Het heeft een breed lemmet en een scherpe snede, waardoor het ideaal is voor het snijden, hakken, wiegen en fijnhakken van diverse ingrediënten. Het mes wordt geleverd in verschillende formaten, maar het meest voorkomende formaat koksmes heeft een lemmet van 20 cm.

Verschillende soorten koksmessen

Er zijn verschillende soorten koksmessen, elk ontworpen voor specifieke taken

Klassiek koksmes
Dit mes heeft een breed lemmet en een scherpe punt, waardoor het ideaal is voor allerlei snijtaken, zoals het hakken van groenten en het snijden van vlees.

Santokumes
Afkomstig uit Japan, heeft dit mes een korter en breder lemmet met een afgeronde punt. Het is geschikt voor nauwkeurige snijtechnieken en kan zowel vlees als groenten aan. Over het algemeen zijn Japanse messen flexibeler en dunner, maar bovenal vlijmscherp.

Fileermes
Een fileermes is lang, flexibel mes met een smal lemmet, ideaal voor het fileren van vis.

Uitbeenmes
Met een smal en stijf lemmet is dit mes perfect voor het verwijderen van botten uit vlees.

Broodmes
Herkenbaar aan zijn gekartelde rand, is dit mes ideaal voor het snijden van brood zonder het te pletten.

Eigenschappen van een goed koksmes

Een kwalitatief hoogwaardig koksmes moet aan verschillende criteria voldoen om effectief en duurzaam te zijn:

  • Scherpte; Een scherp lemmet zorgt voor een nauwkeurige snede en minimaliseert de inspanning die nodig is om ingrediënten te snijden.
  • Balans;Een goed koksmes heeft een evenwichtige verdeling tussen het lemmet en het handvat, wat zorgt voor meer controle en comfort tijdens het snijden.
  • Gewicht; Het gewicht van het mes moet prettig aanvoelen in de hand. Te zwaar kan vermoeiend zijn bij langdurig gebruik, terwijl te licht kan leiden tot minder controle.
  • Handvat; Het handvat moet comfortabel en ergonomisch zijn, waardoor je een stevige grip hebt tijdens het snijden.

Aankooptips voor een koksmes kopen

Bij het kopen van een koksmes zijn er enkele belangrijke overwegingen:

  • Materiaal; Hoogwaardige koksmessen zijn meestal gemaakt van roestvrij staal, koolstofstaal of keramiek. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en nadelen op het gebied van scherpte, duurzaamheid en onderhoud.
  • Grip; Het is essentieel dat het mes comfortabel in je hand ligt en dat het handvat voldoende grip biedt om veilig te kunnen snijden.
  • Onderhoud; Sommige koksmessen vereisen speciaal onderhoud, zoals regelmatig slijpen. Houd rekening met het onderhoud dat je bereid bent te doen. Wil je meer weten over je koksmessen slijpen? Ook hierover geven we allerlei handige tips en informatie. Bekijk ook eens onze beste messenslijpers!

Gebruik van het koksmes

Een koksmes is een veelzijdig hulpmiddel dat geschikt is voor een breed scala aan taken:

  • Hakken; Voor grotere ingrediënten zoals vlees en groenten
  • Snijden; Voor het precies snijden van dunne plakjes en fijnhakken van kruiden.
  • Wiegen; Een snelle wiegende beweging met het koksmes is handig voor het fijnhakken van knoflook, uien en kruiden.
  • Schillen; Hoewel niet de hoofdfunctie, kan een koksmes ook worden gebruikt voor het schillen van groenten en fruit.

Wat is het beste koksmes voor mij?

Wat het beste koksmes is, is dus strikt persoonlijk. Het is totaal afhankelijk van waarvoor je het wilt gebruiken en wat jij zelf prettig vindt in gebruik.

Diamant Sabatier Forgé koksmes

Hou je van een kleiner formaat en wil je een vaatwasbestendig koksmes? Dan is het kleie Forgé koksmes van Diamant Sabatier misschien iets voor jou. Het kleine Forgé koksmes van Diamant Sabatier met een lemmet van 15 cm is iets werkbaarder dan zijn grotere broer: het Forgé koksmes van 20 cm. Daarom is het kleinste koksmes uit de Forgé serie ideaal geschikt voor het snijden van de kleinere voedselsoorten.

Diamant Sabatier Riyouri koksmes

Zoek je een sterk en scherp mes met naadloze perfectie? Het Diamant Sabatier Riyouri koksmes van 20 cm heeft een extra breed lemmet. Ideaal voor het trancheren van vlees en vis, maar ook voor het fijnsnijden of hakken van groenten. Ook deze Riyouri is er in een kleinere variant van 15 cm.

Diamant Sabatier Integra koksmes

Een super uitgebalanceerd koksmes dat goed in de hand ligt? Het traditionele design met klinknagels in het zwarte heft van het Diamant Sabatier Integra koksmes, maakt het een zeer geliefd en professioneel koksmes. Populair onder zowel professionals als hobbykoks dankzij de ergonomische greep en vlijmscherpe lemmet. Met een Integra koksmes kun je eigenlijk alles snijden.

Special Edition koksmessen

Zoek je iets speciaals? Een bijzonder cadeau voor een echte keukenliefhebber? Dan kom jij bijzonder goed voor de dag met een special edition koksmes. Bijvoorbeeld een Homey’s By Schiffmacher koksmes cadeauset. Een prachtig en stoer koksmes mede ontwikkeld door Henk Schiffmacher. Een geweldig cadeau voor liefhebbers van tattoeagekunst én koken.

Nog artistieker wordt het met dit high-end Japans geïnspireerd koksmes met een origineel werk van Keith Haring dat het hele lemmet bedekt. Het lemmet heeft een lengte van 21 cm en een stijlvol handvat van 15 cm van wengéhout.

Jouw favoriete koksmes is altijd het beste koksmes!

In conclusie is een koksmes veel meer dan alleen een keukengereedschap; het is een verlengstuk van de hand van de kok, een partner in culinaire creativiteit. Of je nu een liefhebber bent van de westerse stijl of de verfijnde precisie van Japanse messen verkiest Of je liever een robuust koksmes in de hand hebt of juist een wat meer wendbaar mes, een goed gekozen koksmes zal je kookervaring aanzienlijk verbeteren. Houd bij het kopen van een koksmes rekening met je eigen behoeften, voorkeuren en budget, zodat je een mes kunt vinden dat perfect aansluit bij jouw kookstijl en -passie. Ongeacht je vaardigheidsniveau, zal het juiste koksmes je helpen om keer op keer heerlijke meesterwerken te creëren in de keuken!