Slijpmiddelen

per pagina
Aflopend sorteren
 1. Chef'sChoice AngleSelect 1520 Messenslijpmachine - Zwart
  Normale prijs € 275,00 Speciale prijs € 210,00
per pagina
Aflopend sorteren

SLIJPMIDDELEN

Hou je messen in topconditie met een professionele messenslijper van Sharp As A Knife. Of je nu een wetsteen, aanzetstaal of slijpsteen zoekt, met onze brede collectie kun je elk mes slijpen. Van een kartelmes slijpen tot je zakmes slijpen, de beste merken, waaronder  Victorinox, Homeij en Diamant Sabatier, hebben voor ieder  mes een passend slijpmiddel.

Waarom slijp je een mes?

Je mes slijpen moet een keer in de zoveel tijd, afhankelijk van hoe vaak je er gebruik van maakt. Elk mes wordt op den duur bot, ongeacht de kwaliteit of prijs. De verschillende staalsoorten, de kwaliteit en het onderhoud hebben allemaal invloed op hoe snel een mes bot wordt. Je mes goed onderhouden begint bij het direct reinigen na elk gebruik. Was je mes af met een lauw sopje en droog het hierna meteen. Laat je mes nooit op een droogrek liggen en stop het niet in de vaatwasser. Etenswaren zoals citroen en zout van een vaatwasser tasten het staal aan. Je messen onderhouden doe je niet  alleen zodat het makkelijker snijdt.  Een scherp mes kan ongelukken voorkomen, omdat je  minder kracht op je mes hoeft te zetten. Een goed onderhouden mes heeft minder kans op beschadigingen, waardoor het langer meegaat.

Hoe weet ik of mijn mes bot is?

Om te bepalen of je mes bot is, kun je het op twee manieren testen. Allereerst is er de papiertest, waarmee je kunt testen of je het mes moet aanzetten. Deze test doe je als volgt:

 1. Pak een A4tje met je ene hand stevig vast.
 2. Hou je mes in de andere hand (de hand waar je altijd mee snijdt).
 3. Zet het mes op de rand van het papier en snij met een vloeiende beweging naar beneden. Zet hierbij geen druk!
 4. Snij je met gemak er doorheen? Dan is je mes scherp. Kom je er niet doorheen of scheurt het papier? Dan moet je je mes aanzetten.
 5. Doe de test nogmaals na het messenslijpen.

De tweede test is de tomatentest. Deze test is een goede manier om te testen of je je mes niet alleen moet aanzetten, maar ook moet slijpen. De tomatentest gaat als volgt:

 1. Leg een tomaat op een snijplank en hou deze vast met je minst goede hand, zodat hij niet wegrolt (let op je vingers!)
 2. Hou je mes in de andere hand (de hand waar je altijd mee snijdt).
 3. Probeer nu met een lichte beweging door de tomaat te snijden.
 4. Komt je mes niet door de tomaat? Dan is het mes bot en zal je het zowel moeten slijpen als aanzetten (alleen aanzetten heeft geen zin!)
 5. Doe na het slijpen en aanzetten van je mes nogmaals de test. Slaag je in één keer? Dan is je mes weer haarscherp!

Je messen slijpen

Bij het onderhouden van je  mes zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Allereerst gebruik je een  slijpstaal  om het lemmet  van je mes weer in de gewenste hoek te slijpen. Messen worden vaak in een hoek van twintig graden geslepen. Met de hand slijpen en aanzetten vergt vaak enige oefening. Wanneer je zeker wilt weten dat je het mes in de juiste hoek slijpt, kun je gebruik maken van een Chef’s Choice slijpmachine. Doordat deze voorgevormde hoeken heeft, weet je zeker dat je je keukenmes op de juiste manier slijpt.

Je messen aanzetten

Wanneer je het mes in de gewenste hoek geslepen hebt, gebruik je een aanzetstaal om er voor te zorgen dat je mes weer scherp wordt. Over de termen aanzetten en slijpen, bestaat veel verwarring. Belangrijk om te weten: een mes aanzetten, wetten en polijsten betekenen hetzelfde. Na het slijpen van je mes, is het geslepen deel nog ruw. Het ruwe gedeelte bestaat uit kleine oneffenheden, ook wel braampjes genoemd. Het aanzetten van je mes betekent dat je die braampjes weghaalt, en het lemmet glad maakt. Het aanzetten gebeurt op dezelfde manier als slijpen, met een hoek (van twintig graden) die je aanhoudt.  Nu is je mes weer scherp en klaar voor gebruik.

Welke slijptechniek kies je

De keuze in slijp- en aanzetmiddelen is ruim. Om te bepalen wat je het beste kunt gaan gebruiken moet je je afvragen wat je precies wilt gaan slijpen. Wanneer je bijvoorbeeld alleen je zakmes wilt slijpen, kun je een kijkje nemen bij de zakmesscherpers. Victorinox en Leatherman hebben beide een speciaal slijpsysteem uitgebracht voor hun eigen  zakmessen en multitools. Dit vergemakkelijkt het slijpen van de kleine mesjes en andere onderdelen die anders lastig te bereiken zijn met de  traditionele slijpmiddelen.

Je voorkeur voor handmatig of machinaal slijpen speelt ook mee in je keuze voor het te gebruiken slijp- en aanzetmiddel. Handmatig slijpen heeft het voordeel dat je zelf je hoek kunt bepalen, waardoor het op alle messen toegepast kan worden. Het nadeel is dat het enige oefening vergt,  en het kost vaak meer energie en moeite. Met een slijpmachine zoals die van Chef’s Choice heb je die nadelen niet. De machine heeft een tweevoudige, voorgevormde hoek en je hoeft geen druk uit te oefenen om het mes scherp te slijpen. Het slijpen en aanzetten kan met één apparaat gedaan worden. Dit is het meest geschikt voor keukenmessen.

 

Deskundig advies nodig?

Laat onze expert u helpen bij het maken van uw keuze!